Sky Hotel Apartments grundades för 10 år sedan här i Tornet i Linköping. Idén till företagsnamnet kom just av höjden på huset och även loggan har sitt ursprung i formen av byggnaden där allting började. Byggherren Gunnar Sundbaum är mannen bakom Tornet. Hans visioner under 1990-talet blev till verklighet och 2009 stod Tornet klart invid Tornbyvägen. Vi ska nu i del 5 i vår artikelserie få höra mer om hur Tornet blev till detta landmärke som det är idag och vad Gunnar själv har för tips till andra som vill tänka stort och förverkliga sina idéer och visioner.
Vart kom idén om Tornet ifrån?
Här fanns bara en stor yta med gräs och det var platt och trist. Jag tänkte att området behövde lyftas och idén om ett höghus föddes. Jag hade sedan tidigare köpt gamla slakteriområdet intill och höll på ett utveckla det till ett kulturellt centrum. Jag var inspirerad av Norrköping och industrilandskapet där och ville skapa något liknande i Linköping. Min vision var att skapa ett blomstrande kulturområde och under de år jag förvaltade området hade vi bl.a. kulturkafé, ”drive thru” utställning, jazzcafé mm. Jag såg framför mig en härlig kontrast mellan gammalt och nytt och att få ge ännu mera liv till området och drömmen om ett höghus på platsen växte.
Jag besökte kommunen för att ta reda vad man fick göra och inte. Det var en lång process men till slut så hade vi en detaljplan i hamn och ett samarbete med Stångåstaden där vi kunde konkretisera idén och söka flera nya hyresgäster.
Tanken var från början två torn på 30 våningar med restaurang, bar och dans högst upp i ett av dem. Det blev till slut ett 19 våningar högt hus med en sidobyggnad och en konferensanläggning högst upp. Huset fick som max vara 64 m högt p.g.a. flygets säkerhetsrestrektioner och det var viktigt att huset passade in i miljön och gav staden en fin siluett tillsammans med Domkyrkan.
Vi anlitade den kända arkitekten Ralf Erskine och arbetet med att rita huset slutfördes av Johannes Tovatt och arkitektbyrån White. Tanken var att färgerna på fasaden skulle fungera bra ihop med teglet i området precis intill. Vi byggde modeller i frigolit och testade oss fram till olika former och höjder och arkitekterna och vi var eniga om att vi behöver bygga huset så högt som var möjligt för att det skulle komma till sin rätt. Vi var uppe på flertalet höga platser i Linköping för att få en bra bild över hur huset skulle passa in i miljön från olika vinklar.
Vad fanns tidigare på denna plats och varför heter området Tornet?
Detta område hade varit ett slakteriområde sedan 1911 och området runt om var mest åkermark och gräs. Jag köpte marken och området av Scan 1995 när byggnaderna stod tomma och övergivna. De hade flyttat till ett nytt slakteri bara ett stenkast bort. Jag har alltid vurmat för att kunna bevara gamla byggnader så det kändes som ett häftigt förvärv.
Området fick namnet Tornet efter det tegeltorn som tidigare använts som vattentorn för slakteriet. Det namnet kom till långt innan den 19 våningar höga skrapan byggdes men idag kallas också den för Tornet.
Sedan några år äger och förvaltar Klövern gamla Slakteriområdet, det som idag kallas Tornet-området. Stångåstaden äger och förvaltar den 19 våningar höga byggnaden Tornet där Sky Hotel Apartments varit hyresgäster sedan uppförandet för 10 år sedan.
Hur ser du på att just Sky blev hyresgäst i huset?
Det var fantastiskt att det blev en sådan lösning. Behovet av hotellägenheter fanns i stan. Flertalet av Stångåstadens lägenheter gick åt till att förse Linköpings inresande ingenjörer, forskare och affärsresenärer på lite längre uppdrag med bostäder vilket inte var deras nisch. Dessa bostäder behövdes för invånarna och i och med bygget av Tornet och de nya hotellägenheterna så kunde på sikt lägenheter frigöras från befintligt bestånd. Ett nytt huvudkontor för Stångåstaden kunde ta plats samt att en privat aktör fick möjlighet att förvärva affärsområdet företagslägenheter från Stångåstaden samt starta upp det nya hotellet med 70 hotellägenheter. Det blev en upphandling, Sky Hotel Apartments som vann den fighten har sedan dess varit marknadsledande på just möblerat boende i Linköping.
Vad är dina tips för att kunna förverkliga drömmar och idéer?
Jag tror det är viktigt att nischa in sig på det man tror på och kan, försöka bli ännu bättre på det och komma med nya idéer. Hitta den grejen och inte vara som alla andra. Jag är byggare i grunden med fokus på hållbarhet. Bevaring och hållbarhet har varit en röd tråd i alla mina projekt. Även vid byggnation av Tornet som var ett helt nytt hus var det viktigt med att mätningarna blev rätt från början, att färgerna gjorde sig mot miljön, att närmiljön inte for illa och att hela huset blev genomarbetat i minsta detalj.
Framgång för mig har varit att omge sig med folk som tror på idén man har och att hitta finansiering som håller över tid. Man önskar ju att fler personer med jättebra idéer hade kunnat få möjlighet att förverkliga sina idéer.
Clara Callmeryd
Sälj & Marknadsansvarig